آجیل یکی از اصلیترین انواع خوراکیها است که کم و بیش در هر خانهای پیدا میشود. با توجه به مصرف بالای آجیل، شما باید با کیفیتترین محصول را تهیه کنید. یعنی چه شما به فکر آجیل شب یلدا و نوروز باشید یا چه بخواهید که در طول روز یک میان وعده مناسب میل کنید، باید آجیل خوشمزه و مرغوب بخرید تا شما و مهمانانتان را راضی نگه دارد. از آنجایی که آجیلفروشیها زیادی وجود دارند، شاید خرید آجیل با کیفیت کمی سخت به نظر برسد.
تاریخچه آجیل در ایران
قبل از آنکه بخواهیم به توضیح آجیل با کیفیت در ایران بپردازیم، خوب است کمی درباره اینکه آجیل چیست و تاریخچه آن در کشور صحبت کنیم. در فرهنگ باستانی ایران، آجیل جایگاه با ارزشی داشته و در اکثر مراسم ایران قدیم حضور پر رنگی داشته است. باید گفت که از زمان قدیم، آجیل به یکی از نمادهای فرهنگی و اصیل ایران تبدیل شده است و امروزه در اکثر مراسم و اعیاد استفاده میشود.
تاریخچه آجیل در ایران به زمان زرتشتیان میرسد. در آن زمان آجیل در جشنهایی مثل جشن مهرگان، جشن سده، جشن گواهگیری و … استفاده میشده است. وجود آجیل بسیار ضروری بود و به مهمانیهای آنها رنگ و زیبایی خاصی میبخشید. همچنین آجیل در مراسم مذهبی و اعتقادی از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است که به آن آجیل مشکلگشا گفته میشد و همچنان از آن در مراسم مذهبی استفاده میکنند.
برخی از ایرانیان در گذشته آجیل را در مغازههای پر زرق و برق میفروختند تا توجه رهگذران را به خود جلب کنند. در قدیم آجیل فروشیها قفسه یا شیشه نداشتند، آجیل و تخمه را در ظروف قابل رویت نگه میداشتند و میوه خشک را به نخ آویزان میکردند.
در ایران قدیم، آجیل و خشکبار به صورت سنتی و محدود تهیه میشد. اما با گذشت زمان و بهرهمندی از تکنولوژی روز و پیشرفته و با بسته بندی عالی، آجیل به صورت انبوه تولید شده و در دسترس عموم قرار گرفت. سرانجام، صنعت آجیل و خشکبار آغاز شد. با افتخار باید گفت که ایران در سالهای متوالی توانست جزو مهمترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان آجیل در جهان باشد.
آجیل چه شهرهایی در ایران معروف هستند؟
در ایران باغهای آجیل زیادی وجود دارند که برخی از آنها به دلیل قرارگیری در مناطقی با آب و هوای بهتر، آجیل با کیفیتتری را تولید میکنند. در واقع کمتر شهری در ایران وجود دارد که آجیل فروشی نداشته باشد و نشود از آنجا آجیل باکیفیت خرید، اما شهرهایی هستند که آجیل معروفتری دارند. در ادامه برخی از آنها را با شما به اشتراک میگذاریم:
فاروج، پایتخت آجیل ایران
شهرستان فاروج در استان خراسان شمالی، یکی از مراکز آجیل ایران است و آن را به عنوان پایتخت خشکبار کشور نیز میشناسند. آجیل فاروج از گذشته باکیفیت بوده و روز به روز بر اعتبار آن اضافه شده است. در این شهر از ابتدا تا انتهای خیابان اصلی، انواع فروشگاههای آجیلفروشی وجود دارند.
سالهای پیش در فاروج تخمه را شور نمیکردند، بلکه آن را به صورت خال نمک میفروختند. در این روش بعد از تفت دادن آجیل، با جارو سیخی روی آن نمک میپاشیدند. فاروجیها از آب لیمو، گلپر و کمی رنگ خوراکی برای طعم دادن به تخمه استفاده میکردند. کمکم تجارت آجیل در این شهر رونق گرفت و محصولاتی مانند گردو، بادام و کشمش در این منطقه تولید شدند و جایگاه خاصی در بازار پیدا کردند.